Poznawanie lokalnej kultury to oczywiście także poznawanie miejscowych specjałów. Na naszych wyjazdach dla singli zawsze znajdujemy czas na to, aby wybrać się do knajpek, w których jadają „lokalsi”. To bardzo ważny element wakacji, w końcu nic nie łączy ludzi bardziej, niż wspólne biesiadowanie. Jeśli lubisz gastroturystykę, ale nie lubisz jadać sam/a to koniecznie pojedź z nami na wyjazd dla singli i zapomnij o samotnych posiłkach!
Dziś w serii „wyjazdy dla singli od kuchni” przedstawiamy przysmak, na który nie trzeba polować w restauracji. Można go kupić i zjeść wprost na ulicy: cannolo.
Co to jest
Cannolo – to nasz nieodzowny deser na rejsach Sycylijskich! Cannoli są i takie maleńkie na jeden „gryz” a także duże tradycyjne, które zajmują całą dłoń. Jeśli masz już swój ulubiony – sięgasz po największy. Jeśli to dla Ciebie pierwszy raz – możesz kupić kilka różnych małych rożków i przekonać się, który z nich smakuje Ci najbardziej.
Na zewnątrz: chrupiące ciasto w kształcie rurki, smażonej na tłuszczu, nadzieniem jest krem z sera ricotta słodzony cukrem i miodem z dodatkiem kandyzowanych owoców i czasem z kawałeczkami czekolady.
Jak to jest zrobione
Powłoka z ciasta nazywa się scorza i jej forma zwęża się z obu końców w rożek. Rurki smaży się na tłuszczu wieprzowym a następnie nadziewa. Do nadziewania cannoli używa się ricotty z owczego mleka. Do osłodzenia tego sera dodaje się miodu i cukru. Osłodzoną ricottę miesza się z drobinkami gorzkiej czekolady i kandyzowaną skórką z pomarańczy. Jeśli chcesz spróbować swoich sił i zrobić podobny deser bez problemu znajdziesz przepis, np.: w Kuchni Lidla.
A czy Wy próbowaliście już tego przysmaku?
Jeśli zaciekawiła Cię Sycylia zajrzyj do naszej relacji z wyjazdu dla singli: Rejs po Morzu Tyrreńskim: https://triplab.pl/tour/z-sycylii-przez-morze-tyrrenskie-rejs-dla-singli-relacja/