Śmiało możesz do nas zadzwonić lub napisać wiadomość. Bardzo chętnie pomożemy!
Malaga to miasto, które oddycha romantyzmem i magią południowej Hiszpanii. Położona nad brzegiem lazurowego Morza Śródziemnego, gdzie fale cicho muskają złote plaże, stanowi idealne tło dla spacerów o zachodzie słońca. Wąskie, brukowane uliczki starego miasta, otoczone kolorowymi fasadami kamienic, wypełnione są zapachem jaśminu i dźwiękami flamenco, które unosi się z ukrytych kawiarenek. Malaga to miasto, które urzeka swoją autentycznością, gdzie każda chwila zdaje się być spleciona z miłością – miłością do sztuki, do morza, do życia. Tu czas staje się nieistotny, a każdy moment staje się niezapomniany!
Warszawa Lotnisko Chopina
Zwiedzanie i pyszna kuchnia – przedłużony weekend!
Ten wyjazd jest idealny właśnie dla Ciebie, jeśli chcesz złapać trochę hiszpańskiego słońca w środku zimy! Region ten cieszy się korzystnym klimatem śródziemnomorskim, co oznacza, że jest tam stosunkowo dużo słońca i łagodne temperatury. Temperatura w granicach 15-19 st. C w dzień, 8 godzin słońca. Pozwoli nam to na intensywne zwiedzanie miasta z naciskiem na atrakcje artystyczne i architektoniczne. Oprócz tego poznamy sekrety miejscowej kuchni, próbując wyboru dań i tapasów w najlepszych knajpkach.
Najtańszy wyjazd na rynku – po prostu nie pobieramy gigantycznych prowizji!
Zakwaterowanie w hotelu w sercu miasta i odległości 15-30 min pieszo do najpopularniejszych atrakcji. Pokoje 2-3 osobowe z łóżkami pojedynczymi i prywatną łazienką, pościelami, ręcznikami, suszarką do włosów, klimatyzacją, wi-fi, TV.
Rano udamy się na iście hiszpańskie śniadanie w kawiarni. Polecamy tostadas con tomate y jamón: To klasyczne hiszpańskie śniadanie: grzanki lub kromki chleba, z dojrzałymi pomidorami, oliwą z oliwek, solą i czasem czosnkiem. Często podawane z plasterkami jamón serrano (wędzona szynka). Dla amatorów śniadań na słodko idealne będą churros con chocolate: churros to długie, smażone ciasto, podaje się je z gorącym, gęstym czekoladowym sosem do maczania. Następnie skierujemy się ku majestatycznej katedrze w Maladze, znanej jako „La Manquita”, która zachwyca zarówno swoją monumentalną fasadą, jak i bogatym wnętrzem. Zaledwie kilka kroków dalej znajduje się Alcazaba – arabska forteca z XI wieku, skąd roztacza się piękny widok na miasto i port. Spacerując po jej urokliwych dziedzińcach, pełnych fontann i egzotycznej roślinności, przeniesiesz się w czasie do epoki, kiedy Malaga była pod panowaniem muzułmańskim. Po intensywnym poranku czeka nas lunch w jednej z tradycyjnych restauracji w centrum miasta, aby spróbować tapas – małych przekąsek, które są nieodłącznym elementem hiszpańskiej kuchni. W popołudniowych godzinach wybierzemy się na wzgórze Gibralfaro, gdzie czeka na nas średniowieczny zamek z zapierającymi dech w piersiach widokami na całe wybrzeże. Następnie odwiedzimy Muzeum Picassa, które mieści się w pięknym, historycznym pałacu i prezentuje wyjątkową kolekcję dzieł tego słynnego artysty, urodzonego właśnie w Maladze. Wieczór zakończymy kolacją nad morzem, w jednej z restauracji przy plaży Malagueta, delektując się grillowanymi sardynkami „espeto” i słuchając szumu fal.
Dzień rozpoczniemy od porcji nowoczesnej sztuki w Centre Pompidou Malaga, gdzie w kolorowym szklanym budynku znajdują się dzieła współczesnych mistrzów, takich jak Picasso, Frida Kahlo czy Francis Bacon. Po wizycie w muzeum udamy się na Mercado de Atarazanas – główny targ Malagi, gdzie możesz spróbować świeżych lokalnych specjałów, takich jak owoce morza, oliwki czy hiszpańska szynka. Po krótkiej przerwie na kawę i przekąski, warto zrelaksować się na plaży Malagueta, spacerując wzdłuż złotego piasku lub wypożyczając leżak, by odpocząć po intensywnym zwiedzaniu. W drugiej połowie dnia wybierzemy się na spacer po Paseo del Parque – zielonym parku pełnym egzotycznych roślin i cienia palm, a jeśli czas pozwoli, odwiedzimy również piękne Ogrody Botaniczne La Concepción, które zachwycają różnorodnością tropikalnej flory. Na zakończenie wybierzemy się na kolację w jednej z klimatycznych restauracji w centrum miasta, gdzie w otoczeniu historycznej architektury spróbujemy andaluzyjskich specjałów, takich jak paella czy świeże owoce morza.
Rano pakowanie, transfer na lotnisko. Planowane lądowanie na lotnisku Chopina w Warszawie o godz. 15:20.